Jel Akünün Kullanım Alanları

Jel Akünün Kullanım Alanları

Elektrik enerjisini kimyasal enerji olarak depolayan ve ihtiyaç olduğunda bu kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren akü araçlarda kullanılmasının yanı sıra elektrik enerjisinin depolanması gereken ve gerektiğinde geri alınması amacıyla farklı alanlarda da kullanılır. Kuru tip aküler ile jel akü olmak üzere iki grupta toplanan aküler aslında elektrokimyasal cihazlardır. Bu konuda bilgi almak ve merak ettiğiniz soruları sorabilmek açısından internet sayfalarını üzerindeki ilgili online firmalara bakabilir ve buradan detaylı bir şekilde inceleme yapabilirsiniz.


Jel Akü Nedir

Teknolojik gelişmelere bağlı olarak eskiden kullanılan kurşun asit akülerin yerini jel aküler almaya başladı. Jel akülerin içinde sıvı değil jel elektrolit bulunur. Bu jel elektrolit sülfürik asit ile isli silikanın karıştırılması ile elde edilir. Birçok yönden kurşun asit akülerden daha avantajlı olması nedeniyle günümüzde daha çok tercih edilen jel aküler yüksek sıcaklığa ve titreşime karşı yüksek dayanıklılık gösterir. Bu özelliği sayesinde sadece araçlarda değli denizcilik sektöründe, yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretmek amacıyla kurulan tesislerde jel akülerden yararlanılır. Jel aküler; sıcaklık, titreşim, soğuk ve darbelere karşı yüksek mukavemet gösteren akü türüdür. Diğer akülerden daha verimli olan ve yüksek performans ile çalışan jel akülerin kullanım alanı oldukça geniştir. Başta güneş enerjisi sistemleri, rüzgâr enerjisi sistemleri olmak üzere denizcilik, telekomünikasyon, tekneler, karavanlar, golf araçları, mobil dükkanlar, yer temizleme makineleri, tekerlekli sandalyelerde de jel aküler kullanılır.

Jel Akünün Avantajları


Düşük sıcaklıkta ve yüksek sıcaklıkta yüksek verimle çalışır. Jel akülerde buharlaşma sorunu yoktur, aküye su takviyesi yapmaya gerek yoktur. Diğer akülerin enerji üretim kapasitesi daha düşükken jel aküler daha fazla enerji üretme kapasitesine sahiptir. Titreşime, aşınmaya, darbelere karşı yüksek mukavemet gösterir, daha dayanıklıdır. Derin deşarj özelliğine sahip olan jel aküler daha uzun ömürlüdür.